Ik heb altijd al een tik gehad om lekkere recepten te bewaren. Maar de losse blaadjes werd een beetje te veel. Vandaar dat ik nu dit blog opgezet heb, om zo nog een beetje een overzicht te hebben.
Zodra het recept uitgeprobeerd is, en de moeite waard is om te bewaren, wordt het verplaatst naar mijn andere blog:

zondag 28 september 2014

Amandel tulband

Ingrediënten

Voor de spijs:
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
  • Citroenrasp van een halve citroen
  • Een half ei

Voor de tulband:
  • 190 gram roomboter + wat extra om de vorm in te vetten
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel (natuurlijk!) vanille-extract
  • de rasp van 1 citroen
  • ¼ theelepel zout
  • 4 eieren
  • 190 gram bloem + twee eetlepels extra
  • 11 gram bakpoeder  
  • 100 gram blanke rozijnen
  • 100 gram donkere rozijnen
  • 60 gram gewelde abrikozen
  • 85 ml Amaretto
  • Paneermeel (om de ingevette vorm mee te bestrooien)
  • Decoratiesneeuw (speciale poedersuiker die niet snel oplost)

Bereidingswijze

  • De (convectie) oven aanzetten op 160 graden.
  • In een keukenmachine met messen 125 gram gemalen amandelen, 125 gram suiker, de citroenrasp van een halve citroen en een half ei mixen tot amandelspijs.
  • Giet de gewelde vruchten af en vang het vocht op in een beslagkom. Klop dit samen met 250 gram van het amandelspijs met een mixer los.
  • Voeg 190 gram boter, 125 gram witte basterdsuiker, 1 theelepel vanille-extract, citroenrasp van 1 citroen en ¼ theelepel zout er aan toe en klop het geheel romig (+/- 6 minuten).
  • Vet een tulbandvorm in met de extra roomboter en bestrooi deze met paneermeel. Schud het teveel aan paneermeel weer uit de vorm.
  • Voeg één voor één de vier eieren bij het botermengsel en klop dit goed luchtig.
  • Voeg de 190 gram gezeefde bloem en de 11 gram bakpoeder toe aan het beslag en spatel dit door.  
  • Meng 2 eetlepels bloem door de afgegoten vruchten en spatel de vruchten door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de tulband vorm en bak 70 minuten, controleer of een satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en leg de tulband dan op een rooster.
  • Na het afkoelen met behulp van een theezeefje bestrooien met decoratiesneeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten